Saturday, November 12, 2011

Kommunikatsiooniteooria esimene loeng

Emotsioonid peale esimest loengut on väga positiivsed. Olin loonud endale ettekujutuse sellest ainest, mis ei vastanud õnneks tegelikkusele ning sellest tulenevalt arvan, et kursusest osa võtmine arendab minus mitmeid külgi ning tuleb suuresti kasuks igapäevases elus ja töös.

Mõeldes kommunikatsiooni protsessile peale esimest loengut jagaksin ta lihtsaks ja keeruliseks osaks.

Lihtne on kommunikatsiooni protsessi tekkimine. Ta tekib väga loomulikult ning seab ka aluse olulisele osale inimese elust. Kommunikatsiooni protsessi tulemusena teostame oma igapäevaseid toimingiud, läbi mille me suhtleme, loome tutvuseid, töötame ning ilma sellele ise mõtlematagi hoiame kommunikatsiooni voo alati täidetuna.

Keeruline osa on kommunikatsiooni protsessi haldamine, mis on aga sama tähtis, kui selle olemasolu. Siit tuleneb ka üks suurimaid probleeme, mis kommunikatsiooniga seotud on - arusaadavus. Tihti ei pöörata sellele suurt tähelepanu, mis tekitab palju arusaamatusi ning pingeid.
Arusaadavuse eest vastutab sõnumi saatja, kes peab enda edastatava sõnumi tegema adressaadi jaoks mõistetavaks, võttes arvesse ka olukorda, kus adressaat on teise sfääri esindaja. Vastupidises situatsioonis, kus sõnumi saatja sellega ei arvesta ning formuleerib oma sõnumi adressaadile mitte arusaadavalt, on tegu põhimõttelise ebaviisakusega.

Olgugi, et komminikatsiooni voog on alati täis, muutub kommunikatsiooni protsess koos ühiskonnas toimuvate muutuste ning trendide loomisega.
Kommunikatsiooni mõjutavad sotsiaalne-, poliitiline-, kultuuriline- ja majanduskontekst ning nende vahelistest suhetest ja erinevustest tuleb kommunikatsiooni protsessi haldamisel lähtuda.


Praegu elame Eestis võrguühiskonnas, kus on toimunud võimu ümberpaiknemine võrgustikesse. Iga inimene saab realiseerida oma sõnavabadust, kuid vähesed mõistavad sellega kaasas käivat vastutust.
Sellest tulenevalt on võimalik igapäevaselt kokku puutuda kommunikatsiooni kultuuri puudumisega, mis võib olla tekitatud üles kasvamisega kommunikatsiooni vaenulikus ühiskonnas, kuid see ei ole enam vabandus nii suurele hulgale kommunikatsiooni puudega inimestele. See on lihtsalt põhjendus praegusele olukorrale, kuid seda ei saa võtta enam aktsepteeritava vabandusena.

Sellise kurva tõdemusega ka lõpetaksin oma elu esimese blogi postituse.

No comments:

Post a Comment